De ce laboratoare?

Alegeti un loc la intamplare pe corpul dumneavoastra si desenati un punct rosu. Acum, imaginati-va o picatura de sange acolo, plecand intr-o calatorie de-a lungul intregului corp. Cat timp ii ia pentru a reveni in acelasi loc de unde a plecat?

Aproximativ 60 de secunde. in aceasta scurta perioada de timp, picatura de sange a adunat informatii din toate zonele corpului. stie exact ce se intampla. Pe drumul sau, picatura de sange s-a intersectat cu infectii, poate chiar cu bacterii sau virusuri, si a inregistrat schimbari, tulburari si dezechilibre.

Scopul medicinii moderne de laborator este de a folosi aceste date pentru a imbunatati sanatatea dumneavoastra.

 

Concret este ca: 60% din toate diagnosticele medicale sunt stabilite in laborator.

Medicina plus chimie clinica

Inca din Evul Mediu, medicii si-au dat seama de importanta fluidelor din corp, desi atunci doar culoarea, gustul si mirosul erau utilizate in cadrul analizei. In prima jumatate a secolului trecut, se stia foarte putin despre relevanta nivelului de colesterol, a functiei hepatice si a altor valori de laborator.

Aceasta situatie s-a schimbat atunci cand chimia clinica a gasit drumul in diagnosticarea medicala. Primul pas in orice vizita medicala sau spitalizare este colectarea de sange, urina, fecale sau probe de tesuturi pentru analiza de laborator. Astazi, mai mult de 60 la suta din toate diagnosticele se bazeaza pe rezultatele de laborator.

Sanatos sau bolnav?

Analizele de laborator ne permit sa ne uitam in diversele galerii din interiorul corpurilor noastre. Dar nu se reduce totul la intrebarea: "sanatos sau bolnav?" Cu sprijinul testelor de laborator, medicul dumneavoastra este in masura sa evalueze necesitatea unui tratament specific. Sau chiar poate evalua succesul unui tratament.

Diagnosticarea de laborator este semnificativa in urmatoarele domenii:

  • Diagnosticul clinic

  • Monitorizarea si controlul terapiei

  • Diagnosticul precoce si profilaxia

Diagnosticul de laborator creeaza o baza pentru tratamentul tintit, contribuie la identificarea afectiunilor medicale foarte devreme, si ajuta la evitarea terapiilor inutile si costisitoare.