De ce laboratoare?

Alegeți un loc la întâmplare pe corpul dumneavoastră și desenați un punct roșu. Acum, imaginați-vă o picătură de sânge acolo, plecănd într-o călătorie de-a lungul întregului corp. Cât timp îi ia pentru a reveni în același loc de unde a plecat?

Aproximativ 60 de secunde. În această scurtă perioadă de timp, picătura de sânge a adunat informații din toate zonele corpului. Știe exact ce se întâmplă. Pe drumul său, picătura de sânge s-a intersectat cu infectii, poate chiar cu bacterii sau virusuri, și a înregistrat schimbări, tulburări și dezechilibre.

Scopul medicinii moderne de laborator este de a folosi aceste date pentru a îmbunătăți sănătatea dumneavoastră.

Concret este că: 60% din toate diagnosticele medicale sunt stabilite în laborator.

Medicina plus chimie clinică

Încă din Evul Mediu, medicii și-au dat seama de importanța fluidelor din corp, deși atunci doar culoarea, gustul și mirosul erau utilizate în cadrul analizei. În prima jumătate a secolului trecut, se știa foarte puțin despre relevanța nivelului de colesterol, a funcției hepatice și a altor valori de laborator.

Această situație s-a schimbat atunci când chimia clinică a găsit drumul în diagnosticarea medicală. Primul pas în orice vizita medicală sau spitalizare este colectarea de sânge, urină, fecale sau probe de tesuturi pentru analiza de laborator. Astăzi, mai mult de 60 la suta din toate diagnosticele se bazează pe rezultatele de laborator.

Sănătos sau bolnav?

Analizele de laborator ne permit să ne uităm în diversele galerii din interiorul corpurilor noastre. Dar nu se reduce totul la întrebarea: "sănătos sau bolnav?" Cu sprijinul testelor de laborator, medicul dumneavoastră este în măsură să evalueze necesitatea unui tratament specific. Sau chiar poate evalua succesul unui tratament.

Diagnosticarea de laborator este semnificativă în următoarele domenii:

  • Diagnosticul clinic
  • Monitorizarea și controlul terapiei
  • Diagnosticul precoce și profilaxia

Diagnosticul de laborator creează o bază pentru tratamentul țintit, contribuie la identificarea afecțiunilor medicale foarte devreme, și ajută la evitarea terapiilor inutile și costisitoare.