Cum influenteaza pacientii rezultatele analizelor de laborator?

Rezultatul analizelor de laborator trebuie sa fie corect, dar si util, fie pentru a descoperi o boala sau un risc de boala la o persoana aparent sanatoasa, fie pentru a stabili diagnosticul unei persoane bolnave, fie pentru a monitoriza evolutia si prognosticul bolii si eficienta terapiei.

Daca analizele de laborator nu ofera niciuna din aceste informatii, atunci ele nu au rost, reprezinta o cheltuiala de timp, de efort si de bani fara sens si pot fi chiar nocive, pot induce anxietate si pot determina aplicarea unor tratamente nenecesare.

Pentru ca analizele sa fie utile si corect realizate, specialistii din laboratoare se straduiesc sa stabileasca si sa urmareasca protocoale si proceduri menite sa asigure acuratetea rezultatelor. Raman de luat in considerare fazele anterioare executiei analizelor, ceea ce numim preanalitic si care se afla sub influenta a numeroase variabile.

Pacientii aduc numeroase variabile care influenteaza rezultatele analizelor, care sunt de luat in considerare la interpretarea acestora: sexul, varsta, rasa, greutatea, stilul de viata (nutritie, fumat, consum de alcool, cafea, activitatea fizica), sarcina, ciclul menstrual, medicatia, pozitia corpului, ritmul circadian.

Iata cateva exemple:

Sexul – femeile si barbatii au valori diferite ale hormonilor sexuali (estradiol, testosteron), femeile au valori mai mici ale numarului de eritrocite si hemoglobinei, barbatii au valori mai mari ale creatininei si creatin-kinazei (deoarece depind de masa musculara).

Varsta – hormonii sexuali au valori diferite la pubertate fata de menopauza, fosfataza alcalina are valori mai mari la copii in fazele de crestere decat la adulti, nou-nascutii au valori mai mari ale numarului de eritrocite si ale hemoglobinei, precum si ale bilirubinei rezultate din degradarea acesteia din urma.

Factorii genetici – persoanele cu grupa sangvina 0 au o activitate mai scazuta a factorului de coagulare von Willebrand, africanii au nivel mai scazut al vitaminei B12, creatin-kinazei si amilazei si un numar mai mic de granulocite si monocite, japonezii si chinezii au activitate scazuta a alcool-dehidrogenazei.

Greutatea – persoanele cu greutate mare au un nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor, acidului uric, cortizolului si insulinei.

Stilul de viataNutritia – dieta hipoproteica duce la cresterea hormonului somatotrop si la scaderea albuminei, proteinelor si ureei, in timp ce postul scade trigliceridele si Gamma GT, iar dieta bogata in carbohidrati duce la cresterea trigliceridelor.

  • Fumatul – o tigara fumata chiar inainte de recoltare duce la cresterea cortizolului, adrenalinei si aldosteronului, in timp ce fumatul cronic determina valori mai mari ale proteinei C reactive si ale CEA.

  • Alcoolul consumat in cantitate mare inainte de recoltare determina valori mici ale acidului uric si glucozei, in timp ce consumul cronic duce la cresterea transaminazelor si GammaGT si la scaderea acidului folic si a vitaminelor.

  • Cafeaua - doua cesti baute inainte de recoltare cresc valoarea cortizolului cu 40%.

  • Activitatea fizica determina o concentrare a sangelui datorata presiunii de filtrare, ceea ce duce la creşterea eritrocitelor, leucocitelor, trombocitelor, albuminei, imunoglobulinelor, fierului, calciului, cuprului, trigliceridelor si colesterolului. Efortul fizic exagerat determina cresterea creatin-kinazei, a transaminazelor si a lactatului.

Ritmul circadian – exemplul cel mai cunoscut este cel al cortizolului, care are valoarea maxima dimineata, iar pe parcursul zilei scade pana la valori foarte mici, dar si alte substante au un ritm circadian ce trebuie luat in considerare (STH, hormonii tiroidieni, melatonina, ACTH, aldosteronul, renina, testosteronul).

Sarcina – valori scazute apar la fier, eritrocite, hemoglobina, hematocrit, proteine, colinesteraza, in timp ce valorile colesterolului, trigliceridelor, fosfatazei alcaline si leucocitelor cresc.

Pozitia corpului este importanta, deoarece volumul plasmatic scade cu 12% prin ridicare in sezut din pozitia culcat, ceea ce determina o crestere a concentratiei analitilor.

Medicatia si interventiile medicale – in afara de scaderea LDL-colesterolului, statinele produc si cresterea creatin-kinazei; injectiile intramusculare determina cresterea creatin-kinazei si a mioglobinei; palparea prostatei determina cresterea valorii PSA; interventiile chirurgicale cresc proteina C reactiva si VSH.

Va sfatuim sa tineti cont de aceste informatii atunci cand va pregatiti pentru recoltarea analizelor si sa va asigurati ca ati transmis personalului din receptia laboratorului informatiile necesare. Va recomandam sa veniti la centrul de recoltare dimineata, dupa un post de minimum 8 ore, fara sa consumati alcool, fara sa fumati, inainte de cafea, inainte de a va administra eventuale medicamente (precizati intotdeauna tratamentele in curs), fara sa alergati. Odihniti-va cateva minute, relaxati-va, de aici preluam noi,

Echipa dumneavoastra medicala