Clasamentul celor mai grave 10 probleme pe care le are de înfruntat omenirea în 2019

Organizația Mondială a Sănătății publică clasamentul celor mai grave 10 probleme pe care le are de înfruntat omenirea în 2019! Pe locul întâi se situează poluarea și schimbările climatice. Locul al doilea revine bolilor necomunicabile, precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Pe locul trei urcă gripa.

Citiți despre amenințările la sănătatea mondială și încercați să diminuați riscurile pentru dumneavoastră și cei apropiați!

Poluarea și schimbările climatice

OMS apreciază că 9 din 10 persoane de pe Glob respiră aer poluat, iar poluarea este responsabilă de decesul prematur a 7 milioane de oameni pe an prin boli precum cancerul, accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic, bolile pulmonare. Majoritatea cazurilor (peste 90%) provin din țările cu nivel scăzut sau mediu de dezvoltare, în care industriile sunt mai poluante și chiar locuințele sunt frecvent încălzite cu combustibili fosili, agentul numărul unu al schimbărilor climatice. Se estimează că peste 10 ani modificările climatice vor determina încă un sfert de milion de decese pe an ca urmare a malnutriției, malariei, diareei și temperaturilor crescute.

Bolile necomunicabile

Bolile precum diabetul, cancerul sau afecțiunile cardiovasculare sunt răspunzătoare de 70% din totalitatea deceselor dintr-un an, adică 41 de milioane de oameni, dintre care aproximativ 15 milioane mor prematur, la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani. Majoritatea deceselor prin boli necomunicabile, adică peste 85%, se produc în țări cu venit mic și mediu, deoarece în aceste zone stilul de viață este responsabil de majoritatea factorilor de risc: fumat, consum mare de alcool, diete inadecvate, sedentarism și, din nou, poluarea. Aceiași factori de risc sunt responsabili de un număr foarte mare de probleme psihice cu debut la vârsta de 14 ani, multe nerecunoscute, nediagnosticate și netratate, motiv pentru care sinuciderea este a doua cauză de deces la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

Pandemia de gripă

Știm deja cu certitudine că vom fi afectați de o pandemie de gripă, doar că nu știm sigur când și cât de grav ne va afecta, însă pregătirile din fiecare țară trebuie să fie mai consistente, vaccinarea să acopere mai multe persoane și coordonarea echipelor de prevenție și tratament să funcționeze perfect.

Zone precare pentru sănătate și viață

Peste 1,6 miliarde de oameni, adică 22% din populație, trăiesc în zone atinse de crize majore, precum foamete, secetă extremă, conflicte care îi împing să părăsească locuințele și să trăiască fără acces la îngrijirile medicale de bază.

Rezistența la tratamente antimicrobiene

După o perioadă lungă de progres excepțional în tratarea infecțiilor, a venit momentul să recunoaștem că microorganismele – bacterii, paraziți, virusuri, fungi – au dobândit rezistență la tratamentele antimicrobiene și că este posibil ca în curând să ne întoarcem la situația în care să nu avem mijloace pentru a trata tuberculoza, gonoreea sau salmoneloza. Rezistența la antimicrobiene se datorează hiperutilizării lor în medicina umană, dar și la animalele de hrană sau în mediu.

Următoarele 5 poziții sînt ocupate, in ordine, de: epidemia cu virusul Ebola, precaritatea asistenței medicale de bază, refuzul vaccinării, în special pentru virusul rujeolei, epidemia cu virusul Dengue, epidemia HIV.