Cortisolul si stresul

Considerat cel mai important hormon al gestionării stresului, cortisolul influențează expresia multor gene și sisteme homeostatice ale organismului, are un rol major în reglarea tensiunii arteriale, în secreția și distribuirea glucozei în țesuturi, în utilizarea și stocarea grăsimilor și în reducerea inflamației.

În condiții fiziologice, bazale, fără stres, cortisolul are un ritm circadian de secreție, adică urmează un ciclu de 24 de ore, cu eliberare crescută pe parcursul nopții, cu un vârf valoric în jurul orei 8 dimineața, pentru ca după aceea să scadă pe parcursul zilei până la valori minime la ora 24. Trebuie notat că secreția de cortisol este puternic influențată de lumină, astfel încât vom constata un nivel mai crescut al cortisolului iarna dacă mergem la recoltare de analize la ora 9, deoarece soarele răsare mai târziu în acest anotimp.

În condiții de stres acut, panică, anxietate, cortisolul crește pentru a pregăti organismul de luptă sau de fugă (ca o pregătire pentru a face față pericolelor majore), iar după ce primejdia a trecut, nivelul cortisolului revine la normal, presiunea arterială scade, toate sistemele și funcțiile se liniștesc.

Ce se întâmplă în cazul în care alarma nu se oprește? Ca în cazul stresului cronic?

Chiar și atunci când stresul este doar moderat crescut, dar persistent, mecanismele de reglare devin incapabile să gestioneze secreția crescută de cortisol, apar hipertensiunea arterială, crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, sunt tulburate metabolismele glucidic și lipidic și apar obezitatea și diabetul zaharat, probleme de digestie, tulburări de somn, de memorie, de concentrare, depresie.

Pentru a contracara efectele stresului cronic, încercați tehnici de relaxare (respirație abdominală, meditație), sport (mersul în pas alert pentru detensionarea mușchilor, yoga, tai-chi) și suport emoțional din partea celor apropiați, care vă ascultă cu răbdare și vă ajută să treceți peste momentele critice.

Vă recomandăm să verificați nivelul cortisolului!