Diabetul gestațional

Detectat la timp – nu este un motiv de îngrijorare

Diabetul gestațional O formă de hiperglicemie

Se întâmplă o minune de fiecare dată când, dintr-o celulă-ou fertilizată, se dezvoltă în doar câteva luni un omuleț capabil de a face lucruri mărețe în viitor. Această minune se întâmplă în pântecele dumneavoastră: sunteți legată de copilul nenăscut prin placentă și îi asigurați astfel nevoile de oxigen, proteine, apă și multe altele.

Trebuie să mâncăm pentru doi?

Este de la sine înțeles faptul că în această perioadă trebuie să fiți mai atentă la alimentație, pentru a oferi copilului dumneavoastră nutrienții de care are nevoie. Totuși, oricât ar părea de tentantă, formula „mănânc pentru doi” este o concepție greșită. Mai mult, în combinație cu modificările hormonale, această formulă de alimentație duce frecvent la creșterea nivelului de glucoză în sânge. În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă în felul următor: Pancreasul produce insulină, pe care organismul o folosește pentru a transporta glucoza către celule, unde aceasta va fi folosită ca sursă de energie. Hormonii de sarcină (de ex. estrogenii) cresc nivelul glicemiei, iar insulina contracarează acest efect, reducând-o. De aceea, în timpul sarcinii, nevoia de insulină este crescută semnificativ, iar când gravida exagerează cu alimentația, dezechilibrul se strică și insulina pierde cursa – astfel nivelul glicemiei rămâne crescut înainte și după masă.

O naștere dificilă?

Această tulburare metabolică numită diabet gestațional este temporară și debutează în cursul sarcinii, cel mai frecvent dupa săptămâna 24, cu o frecvență de 1 la 20 de gravide. O astfel de tulburare metabolică poate avea urmări neplăcute pentru mamă și copil.

Consecințe posibile:

 • Creșterea greutății fătului fără maturare,
 • Naștere dificilă din cauza greutății mari a copilului,
 • Risc crescut de diabet pentru viitorul adult,
 • Copil malnutrit din cauza insuficientei alimentări cu sânge a placentei,
 • Creșterea producției de lichid amniotic,
 • Creșterea riscului de infecție urinară pentru mamă,
 • Creșterea riscului de naștere prematură.

Diagnosticată la timp și avertizată

Cu toate acestea, dacă diagnosticul de diabet gestațional a fost pus la timp, el nu mai reprezintă o sursă de griji.

Cum și unde descoperim la timp?

Cea mai bună metodă de diagnostic timpuriu o reprezintă testul de toleranță la glucoza orală, efectuat încă de la începutul sarcinii. Veniți dimineața la laborator după un mic dejun fără zahăr, beți o soluție de glucoză și apoi așteptați să măsurăm la anumite intervale felul în care organismul dumneavoastră metabolizează glucoza. Acest test are valoare diagnostică mai mare decât sumarul de urină repetat. Dacă testul este pozitiv, vi se recomandă dietă și medicație pentru a ne asigura că nașterea copilului dumneavoastră va avea loc fără riscuri. Testul de toleranță la glucoză orală nu este încă decontat de sistemul național de asigurări de sănătate. Vă rugăm să ne cereți informații suplimentare și să aveți grijă de glicemia dumneavoastră. Nu uitați că cel mai dulce pentru sarcină ar trebui să fie rezultatul: bebelușul.

Trebuie să fiți și mai atentă dacă:

 • Aveți vârsta mai înaintată sau greutatea peste medie,
 • Ați avut sarcini anterioare cu diabet,
 • Ați avut nașteri anterioare cu copii mari în greutate,
 • Aveți în familie un risc cunoscut pentru diabet.