Disbioza intestinala

Disbioza intestinala

Evaluarea florei intestinale

Flora intestinala sau microbiota intestinala este reprezentata de totalitatea bacteriilor care traiesc in intestin, intr-o relatie de simbioza cu organismul nostru. Marea majoritate a acestor bacterii sunt nepatogene pentru om, iar unele sunt chiar utile.

Exista doua tipuri de flora intestinala: flora rezidenta sau autohtona si flora de pasaj sau de tranzit. Prima categorie adera de celulele epiteliale ale mucoasei intestinale si este formata din microorganisme bine adaptate si nepatogene; cea de-a doua este prezenta cu intermitenta in intestin si este formata din microorganisme potential patogene si nepatogene.

intre organismul nostru si flora rezidenta intestinala exista o relatie de beneficiu reciproc.

Flora intestinala, starea de sanatate si boala

Intestinul ofera florei rezidente un mediu de viata propice, habitat si nutrienti, iar aceasta participa in schimb la functii benefice pentru organism, cum ar fi: prevenirea invaziei microorganismelor patogene; imbunatatirea functiei celulelor intestinale; sustinerea sistemului imunitar; sinteza de vitamine si proteine; stimularea miscarilor musculaturii intestinale si ameliorarea proceselor diareice sau de constipatie; reducerea senzatiei de balonare, flatulenta si disconfort intestinal si altele.

Flora intestinala poate varia de la o persoana la alta, in functie atat de factori intrinseci (secretii intestinale), cat mai ales de factori extrinseci (varsta, sex, dieta, stil de viata, status imunologic, tranzit intestinal, tratamente cu antiinflamatoare, etc.).

Tulburarile calitative si cantitative ale florei intestinale, ale activitatii ei metabolice si ale distributiei in tractul intestinal poarta numele de disbioza intestinala. Aceasta este implicata in patogenia a numeroase boli sistemice (obezitate si sindrom metabolic, patologie cardiovasculara, boli ale vaselor periferice, astm bronsic si atopii, tulburari neurologice, tulburari in metabolizarea medicamentelor), precum si in patogenia bolilor digestive (boli inflamatorii intestinale, patologie biliara).

Alterarea florei rezidente normale poate avea efecte extrem de nocive pentru sanatatea organismului.

Profile de disbioza intestinala

Studierea disbiozei intestinale consta in culturi microbiologice din materiile fecale pe medii selective si generale, urmate de un studiu cantitativ al acesteia, care poate fi:

Profil de baza al disbiozei intestinale

 • Flora rezidenta normala

 • Flora de tranzit

 • Flora enteropatogena

 • Fungi (Candida sp., Geotrichum sp., Aspergillus sp., Mucor sp.)

Profil intermediar al disbiozei intestinale

 • Profilul de baza

 • Paraziţi protozoare

 • Paraziţi helminti

 • Virusuri (adenovirusuri si rotavirusuri)

Profil avansat al disbiozei intestinale

 • Profilul intermediar

 • Antigen Helicobacter pylori

 • Antigen Clostridium difficile

Analiza complexa a materiilor fecale este o metoda utila si non-invaziva pentru evaluarea tractului intestinal. Dezechilibrul florei intestinale poate fi corectat prin masuri ce tin de dieta (prebiotice şi probiotice), de stilul de viata.

Profilele de disbioza intestinala includ o interpretare personalizata a rezultatelor analizelor.

Indicatii

Evaluarea disbiozei intestinale este indicata in special pentru:

 • Persoanele care sunt preocupate activ de mentinerea starii lor de sanatate

 • Persoanele cu tulburari digestive

 • Persoanele cu boli autoimune inflamatorii si / sau sistemice

 • Persoanele cu alte boli cronice sistemice legate de disbioza intestinala

Pregatirea pentru analiza:

Nu luati antibiotice cu 8 zile inainte de colectarea probei.

Proba: Kit special de recoltare pus la dispozitie de laborator cu proba recoltata de materii fecale, conform instructiunilor.

 

Formular de cerere