Test prenatal non invaziv pentru determinarea Rh fetal din sangele matern

De ce este necesara testarea Rh fetal?

Din cele 20 de grupe sangvine cunoscute, doar cateva prezinta importanta medicala, fie pentru transfuzii, fie pentru incompatibilitatea materno-fetala in sistemul Rh(D). Este posibila si incompatibilitatea materno-fetala in sistemul AB0, dar aceasta pune mai putine probleme, ba chiar, daca este concomitenta cu cea in sistemul Rh, ar putea avea un rol protector si ar putea scadea riscul de incompatibilitate Rh de la 20% la 2%.

Daca aveti grupa Rh negativ (aproximativ 15-20% din populatie este Rh negativ), iar tatal copilului are grupa Rh pozitiv, atunci copilul ar putea fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Doar atunci cand copilul are Rh pozitiv exista un risc de incompatibilitate, prin transferul micilor cantitati de sange prin placenta catre fluxul sangvin matern, precum si in timpul nasterii. Aceasta intalnire dintre globulele rosii ale fatului si sangele mamei va determina sistemul imunitar matern sa produca anticorpi anti-Rh fetal. Imunizarea mamei trebuie rapid contracarata prin vaccinare cu produs de imunoglobulina uman, care impiedica aparitia acestor anticorpi si protejeaza astfel sarcinile viitoare (de distrugerea globulelor rosii ale fatului, insotita de anemie severa, icter si uneori chiar edem cerebral). Vaccinul se va administra si imediat dupa nastere, in primele 24-48 de ore. Daca ati fost deja imunizata (de sarcini anterioare, avorturi, transfuzii cu sange de grup Rh pozitiv), atunci vaccinarea este inutila. Verificati Rh fetal si daca este pozitiv, medicul va urmari cu grija sporita titrul anticorpilor si evolutia sarcinii, iar dupa nastere bebelusul va fi ingrijit prin metode specifice. Daca Rh fetal este negativ, atunci anticorpii materni nu vor ataca globulele rosii ale fatului.

Cum se face testarea Rh fetal?

Testul este o simpla analiza de sange, care va fi trimisa in laboratorul specializat pentru extragerea fragmentelor de ADN fetal circulant in sangele matern si genotiparea Rh. Recoltarea se poate face cu maximum de acuratete dupa saptamana a15-a de sarcina (rezultatele obtinute intre saptamana 11 si 15 pot fi neconcludente si trebuie verificate pe o noua proba). Veti primi rezultatul analizei dupa un interval de 10 zile lucratoare. Rareori, chiar si dupa saptamana a15-a, poate fi nevoie de repetarea recoltarii, din motive ce tin de tehnica de extragere a fragmentelor mici de ADN fetal.