Teste de detectie virozii respiratorii prin RT-PCR

Necesitatea testării pentru gripă și virus sincițial respirator în contextul pandemiei cu coronavirus SARS-CoV-2 vine din mai multe motive:

• Deși este de presupus în mod logic că germenii transmiși aeropurtat și manopurtat vor fi aproape absenți în acest sezon friguros prin respectarea de către toată populația a măsurilor de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2, în special distanțarea, portul corect al măștii și spălatul frecvent al mâinilor, din realitate înțelegem că acest lucru este departe de a fi realizat, iar noul coronavirus este în fază de răspândire accentuată în special în perioada sărbătorilor. Ne așteptăm să fie prezente în acest moment și alte virusuri, în special gripa și virusul respirator sincițial.

• Deși este recomandat ca vaccinarea anti-gripală să se efectueze în luna noiembrie cel mai târziu pentru populația cu risc, în special vârstele extreme și bolnavii cronici, în țara noastră dozele de vaccin au ajuns în luna decembrie în cabinetele medicilor de familie, iar vaccinarea se face cu dificultate, deoarece pacienții cu risc mare de îmbolnăvire se feresc să meargă la cabinetele medicale, lucru de înțeles.

• Deși anul acesta ne temem în special de infecția cu SARS-CoV-2 atunci când avem simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse, dureri de gât, totuși trebuie să ne gândim că ar putea fi vorba de un alt virus respirator care circulă în această perioadă sau, mai grav, că ar putea fi două virusuri care infectează concomitent aceeași persoană. Dacă pentru astfel de simptome ne-am testat pentru COVID-19 și am primit rezultat negativ, aceasta nu înseamnă că ne putem relaxa, deoarece poate fi vorba de gripă sau alt virus respirator.

Dacă aveți simptomele de mai sus, vă recomandăm testul multiplex RT-PCR pentru viroze respiratorii care include, pe lângă SARS-CoV-2, virusurile Influenza A, Influenza B și RSV (sincițial respirator).
Dacă ați exclus deja COVID-19, puteți verifica doar celelalte trei viroze. Testul se bazează pe detecție calitativă și diferențiere, adică rezultatul arată dacă este prezent unul din aceste virusuri și precizează și care dintre ele este prezent.
Pentru acest test este nevoie de recoltarea unei singure probe de exsudat nazofaringian. Rezultatul se obține in aceeași zi.

Trebuie să avem grijă unii de ceilalți și să-i protejăm pe cei mai fragili!

Testele disponbile în centrele de recoltare SYNLAB sunt:

Viroze respiratorii - Gripa A/B, Virus sincițial respirator - detecție și diferențiere prin RT-PCR Multiplex GenomEra – tampon nazofaringian – 250 lei

Viroze respiratorii - SARS-CoV-2, Gripa A/B, Virus sincitial respirator - detectie si diferentiere prin RT-PCR Multiplex GenomEra - tampon nazofaringian – 380 lei

 

Testele sunt disponibile în centrele:

SYNLAB 13 SEPTEMBRIE

SYNLAB OLTENIȚEI

SYNLAB CRAIOVA

SYNLAB PITEȘTI

Programările se fac la numărul de telefon 021.9087.