PROMOTIA ESTE VALABILA IN PERIOADA 1 SEPTEMBRIE-31 DECEMBRIE 2019, IN TOATE CENTRELE DE RECOLTARE SYNLAB


De ce sa ne testam pentru infectiile cu transmitere sexuala?

Pentru ca peste 1 million de cazuri noi apar in fiecare zi la nivel mondial, in ordinea frecventei infectiile cu Chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza si infectia cu papilloma virus (HPV). Acestea pot fi asimptomatice si pot ajunge, daca nu sunt diagnosticate si tratate, sa duca la complicatii, inclusiv infertilitate si, in cazul HPV, la aparitia cancerului.

Infectia cu Chlamydia 

Infectia netratata cu Chlamydia trachomatis este una din principalele cauze de infertilitate la femei, inclusiv prin boala inflamatorie pelvina care creste riscul de a avea o sarcina ectopica de 7-10 ori. Femeile infectate cu HPV si Chlamydia au un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin si de a contacta HIV prin mucoasa inflamata. 

Cazurile asimptomatice reprezinta 80%! 

Trebuie sa ne testam chiar daca nu avem simptome! 

Si la barbati, 50-60% din cazurile de uretrita cu Chlamydia sunt asimptomatice, ceea ce creste riscul de transmitere la 70%! 

O complicatie grava este artrita reactiva, in special la persoanele cu antigenul HLA B27 prezent. Nou nascutii din mame infectate pot face conjunctivita sau trahom si pneumonie.

Diagnosticarea se face printr-un test de biologie moleculara de inalta sensibilitate si specificitate, prin detectia ARNr bacterian, din probe recoltate de medic (secretie endocervicala, respectiv uretrala) sau de pacient (tampon vaginal, proba de urina).

Testul Combo se va repeta dupa 3-4 saptamani de la tratament.

Infectia cu gonococ (gonoreea)

Gonoreea este o importanta problema de sanatate publica, cu 98 de milioane de cazuri noi anual pe Glob. Cazurile de rezistenta la antibiotice sunt in crestere puternica, iar asocierea gonoreei cu clamidioza impune un tratament eficient fata de ambele bacterii. 

De obicei, infectia este simptomatica la barbati, dar la femei trece frecvent neobservata, ceea ce creste riscul de transmitere involuntara si de complicatii, cum ar fi boala inflamatorie pelvina la femei si prostatita la barbati. O complicatie posibila, in special la gravide si la persoanele cu deficit imun, este diseminarea infectiei în sange si localizarea ulterioara la o articulatie mare, cum ar fi genunchiul, unde determina artrita purulenta.

Testarea ARNr bacterian cu Testul Combo de biologie moleculara are inalta sensibilitate si specificitate, inclusiv in probe auto-recoltate de urina si secretie vaginala.

Testul Combo se va repeta dupa o saptamana de la tratament pentru verificarea vindecarii.

Pentru testarea pe probe auto-recoltate, solicitati recipientele speciale si instructiunile de la personalul din receptiile SYNLAB.