Testul de intoleranta alimentara (NATGE)

Test de intoleranta alimentara (NATGE) - Pret NOU: 865 lei; Pret vechi: 1065 lei

Stare de indispozitie?

Tolerati bine vinul alb, dar nu si pe cel rosu?

Dupa fiecare pahar de lapte se aud zgomote in abdomen? Ciocolata nu va face fericit, ci iritat? Painea si aluatul copt va ataca stomacul?

Atunci, s-ar putea sa suferiti de o hipersensibilitate la anumite alimente.

Nu, nu e frumos cand placerea culinara se sfarseste cu regret, cu mancarimi, dureri de cap, senzatie de oboseala, balonare...

Si toate din cauza catorva alune? Sau o fi de vina pestele de la pauza de pranz? Sau poate omleta?

Ceea ce poate parea ca un raspuns la stres sau chiar o boala, poate fi de fapt o alergie sau o intoleranta alimentara.


Ce este alergia?

O substanta in mod obisnuit inofensiva (in acest caz alimentele si componentele alimentare) poate declansa un adevarat razboi cu organismul alergic. Sistemul imun primeste si transmite o alarma falsa de atac, punand in miscare intregul sau arsenal de aparare, ca si cand ar urma o lupta cu cel mai necrutator virus sau parazit. El incepe sa produca rapid anticorpi numiti Imunoglobulina E (pe scurt IgE) si neurotransmitatori, cum ar fi histamina, care se manifesta imediat prin curgerea nasului sau prin revolta intestinului. in cazul unui alergic, chiar si o infima cantitate din alimentul incriminat poate determina o reactie puternica, care se produce la scurt timp dupa consumul acelui aliment si este adesea violenta: mancarimi in gat si umflarea palatului, glotei, urticarie pe piele.

Ce este intoleranta?

Simptomele de intoleranta alimentara aduc probleme in special in zona gastrointestinala. Acestea apar dupa un decalaj mare de timp de la masa, chiar si dupa 72 de ore. Aceasta “incompatibilitate” este de fapt o indigestie, deoarece agresorul este un ingredient alimentar de care organismul nu se poate ocupa corect si complet. Cunoscuta este intoleranta la lactoza, in care exista un deficit al enzimei lactaza si, implicit, un deficit al procesarii lactozei, al digestiei zaharurilor laptelui. Astfel, acestea vor ajunge in intestinul gros nedigerate si vor determina simptome, cum sunt crampele.

Test de screening pentru 176 de antigene alimentare

Acest test este util in ghidarea pacientului catre o dieta de rotaţie de 8 – 12 saptamani. Pacientul va putea evita astfel consumul alimentelor pe care nu le tolereaza şi le va inlocui cu alimente tolerate. Rezultatul furnizat pacientului la efectuarea acestui test este un profil alimentar individual care il va ajuta sa inlocuiasca alimentele faţa de care a dezvoltat anticorpi şi, in acelaşi timp, sa coreleze diversele simptome cu alimentele consumate.

Testul detecteaza anticorpi IgG (a nu se confunda cu alergiile alimentare mediate de IgE) dirijaţi impotriva a 176 de antigene alimentare. Un titru crescut al IgG denota o reacţie imunologica faţa de o ţinta antigenica derivata dintr-un aliment şi care a trecut in circulaţia sangvina prin bariera intestinala.

De notat, acest test nu este o metoda de detecţie a alergiilor alimentare acute, mediate de IgE, prezente in special la copii cu reacţii atopice.

Titrurile crescute de anticorpi detecteaza şi acele reacţii alimentare intarziate, care apar la 3 – 72 de ore de la consum.

Tinta

Exista o ipoteza conform careia fiecare persoana are o toleranta particulara fata de alimente. Aceasta este exprimata de sistemul imunitar printr-un titru normal sau crescut de anticorpi. Cresterea titrului de anticorpi este determinata de insuficienţa barierei intestinale, ca in sindromul intestinului permeabil, care permite trecerea macromoleculelor prin bariera. Acest fenomen are ca rezultat aparitia unor tulburari de tipul alergiilor, disfunctiilor metabolice si endocrinologice, mergind pana la reactii auto-agresive.

Principiul testului

NATGE este un test imunoenzimatic de tip EIA pentru detecţia a 176 de antigene alimentare. Sistemul de detecţie este un scanner cu specificitate IgG pentru fiecare antigen si un program pentru determinarea titrului semicantitativ al fiecarui anticorp alimentar, care va sta la baza stabilirii dietei.

Buletinul cu rezultatele testului reprezinta reactia individuala a pacientului fata de alimente, prezentate pe grupe. Consultatia la specialistul nutritionist impreuna cu Testul de Intoleranta Alimentara determina maximum de succes.

Alergic sau intolerant?

Puteti afla acest lucru in urma unei discutii amanuntite cu medicul dumneavoastra si a unor teste de provocare a hipersensibilitatii, dupa cum puteti afla si din analize de sange. in laborator se verifica daca organismul dumneavoastra produce anticorpi fata de alimente. Detectarea in sangele dumneavoastra a anticorpilor IgE specifici unui anumit alergen este un indiciu foarte sugestiv pentru diagnosticul de alergie alimentara. Pentru un diagnostic cert, se pot face teste de provocare duble, cu alimentul incriminat, si cu substante placebo. Tot prin analize de sange puteti verifica un defect enzimatic sau un deficit enzimatic. De exemplu, intoleranta la lactoza: cu ajutorul unui simplu test de sange despre activitatea genei lactazei, medicul dumneavoastra poate trage concluzii despre cat de responsabila este lactaza de declansarea simptomelor.

Ce este alergia incrucisata?

Extrem de bizar, pentru unii pacienti ceea ce se manifesta ca o alergie alimentara este de fapt febra fanului. De exemplu, polenul de albine contine alegeni comuni cu ai unor alimente. De asemenea, polenul de mesteacan Bet V1 contine aceleasi proteine ca multe fructe si legume. Astfel, o persoana alergica la polenul de mesteacan va avea reactii alergice la consumul de mere sau de telina.
Din fericire, exista acum metode moderne de laborator prin care se pot testa mai multi alergeni simultan. Nu este nevoie decat de o picatura de sange. Aceste asa-numite teste de diagnostic molecular se bazeaza pe o tehnologie cu microcip, care permite evaluarea profilului alergic complet, inclusiv clarificarea situatiilor de reactivitate incrucisata.

Adresati-va intai medicului dumneavoastra pentru a discuta aspectele legate de diagnosticul de alergie.

Lista celor 176 de antigene alimentare

Migdala
Amarant
Ansoa
Anason
Mar
Caisa
Anginare
Sparanghel
Aspergillus Niger
Avocado
Drojdie de panificatie
Praf de copt
Banana
Orz
Busuioc
Fasole
Carne de vita
Sfecla
Mura
Coacaza
Broccoli
Varza de Bruxelles
Zer
Cacao
Branza Camembert
Indulcitor artificial
Roscov
Crap
Morcov
Caju
Conopida
Ardei iute Cayenne
Telina
Musetel
Branza Fondue
Cireasa
Castana
Naut
Carne de pui
Andiva belgiana
Varza chinezeasca
Arpagic
Scortisoara
Chitra
Cuisoare
Nuca de cocos
Cod
Cafea
Coriandru
Branza Cottage
Lapte de vaca
Merisor
Creson
Castravete
Chimion
Curry
Papadie
Finic
Carne de cerb
Marar
Mustar salbatic
Grau spelt
Carne de rata
Albus de ou
Galbenus de ou
Vanata
Emmental
Andiva
Andiva creata
Fenicul
Smochina
Usturoi
Ghimbir
Glutamat
Lapte de capra
Branza de capra
Agris
Branza Gouda
Struguri verzi
Struguri rosii
Grapefruit
Fasole verde
Varza creata
Mazare
Ardei gras verde
Halibut
Aluna
Hering
Miere
Pepene galben Honeydew
Hamei
Hrean
Kiwi
Gulie
Carne de miel
Dafin
Praz
Linte
Laptuca
Floare de tei
In
Homar
Macrou
Porumb
Nalba
Malt
Mandarina
Mango
Sfecla elvetiana
Maghiran
Mei
Mozzarella
Ciuperca
Midie
Nectarina
Nucsoara
Ovaz
Maslina
Ceapa
Portocala
Oregano
Papaya
Nuca braziliana
Parmezan
Patrunjel
Radacina de patrunjel
Piersica
Aluna de pamant
Para
Piper negru
Izma
Fistic
Cambula
Pruna
Carne de porc
Cartof
Dovleac
Quinoa
Carne de iepure
Ridiche
Zmeura
Bas rosu
Coacaz rosu
Orez
Branza Roquefort
Rozmarin
Secara
Salvie

Pentru detalii suplimentare, va invitam sa ne contactati.