Preventia cancerului de col uterin

Preventia cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este al patrulea cancer ca frecventa pentru femei la nivel global, dar al doilea ca frecventa pentru femeile intre 15 si 44 de ani.

in fiecare an sunt diagnosticate aproape 500.000 de cazuri noi, iar rata de mortalitate este peste 50%.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, acesta afecteaza o populatie mai tanara, intre 30 si 60 de ani.

Virusul HPV (Human Papillomavirus) este principalul agent cauzal al cancerului de col uterin.

Exista peste 100 de tipuri de HPV, iar aproximativ 35 dintre ele determina infectia mucoasei genitale, atat feminine cat si masculine, care este una dintre cele mai frecvente infectii transmise sexual.

Pana acum, au fost clasificate 14 tipuri HPV cu risc oncogenic inalt (HR-HPV), dupa potentialul lor de a determina leziuni la nivelul colului.

Detectarea HPV prin metode de screening a devenit cel mai frecvent mod de preventie a cancerului de col uterin.

De aceea, majoritatea ghidurilor elaborate de societatile stiintifice internationale au inclus ca recomandare de screening detectia ADN-HPV la femeile ≥ 30 de ani.

Cancerul de col uterin afecteaza un grup de varsta mai tanara; aproape 15% din cazuri afecteaza femeile intre 20 si 34 de ani.

HPV si riscul oncogen

Nu toate femeile infectate cu o tulpina HPV cu risc inalt vor suferi un proces ce evolueaza spre cancer. Majoritatea acestor infectii sunt indepartate spontan, sub actiunea sistemului imunitar, intr-un interval de 8-12 luni. Doar infectiile care persista prezinta un risc oncogenic.

intr-o infectie persistenta, ADN-ul viral este integrat in ADN-ul celulelor epiteliale cervicale si determina hiperexpresia a doua oncoproteine, E6 si E7.

Ambele proteine contribuie la inhibarea apoptozei, cu alte cuvinte la imortalizarea celulelor, ceea ce determina modificarea activitatii celulare si transformarea celulara anormala.

Testul HPV OncoTect

Este o analiza a virusului HPV ce se refera la detectarea hiperexpresiei oncogenelor E6/E7, printr-o tehnica de hibridizare in situ a ARNm E6/E7 a HR-HPV, urmata de flow cytometry. Spre deosebire de alte tehnici, HPV OncoTect nu distruge celula si permite cuantificarea procentuala a celulelor care hiperexprima oncogenele E6/E7.

Testul a fost dezvoltat in cadrul Universitatii Stanford din California, USA. El identifica infectiile persistente produse de oricare tip HR-HPV, dar nu si pe cele care dispar spontan. in acest fel, specificitatea si valoarea predictiva pozitiva a testului sunt mai inalte decat ale altor tehnici de detectie HPV.

Mai mult, HPV OncoTect anuleaza necesitatea efectuarii unor teste suplimentare si a aplicarii unor tratamente nenecesare, fiind astfel foarte util in cazul femeilor sub 30 de ani, la care prevalenta infectiilor HPV este foarte mare.

Indicatii

 

  • La femeile cu un rezultat pozitiv anterior de infectie HPV, ca test reflex
  • La femeile cu rezultat anormal la citologie
  • La femeile sub 30 de ani, cu prevalenta mare a infectiilor HPV, pentru identificarea infectiilor cu risc si impiedicarea progresiei bolii

Rezultate

Rezultatul negativ

Nu s-a detectat hiperexpresia ARNm pentru oncoproteinele HR-HPV E6/E7.

Rezultatul pozitiv

A fost detectata hiperexpresia ARNm pentru oncoproteinele HR-HPV E6/E7. Exista un risc inalt pentru progresia spre leziuni de grad inalt.

Medicul ginecolog va stabili modalitatea de urmarire si tratament pentru fiecare caz.

Cerinte din partea laboratorului

Va rugam sa cititi cu atentie instructiunile care insotesc formularul de recomandare.

Proba: in kit specific pus la dispozitie de laborator

Documentatia: formular specific de cerere