REACȚII ADVERSE LA ALIMENTE

Deși diferența dintre alergiile alimentare și intoleranțe este clar definită stiintific (alergia este imun-mediată, în timp ce intoleranța nu), cele două tipuri de reacții adverse la alimente sînt frecvent confundate, atît de pacienți și de publicul larg, cît și de personalul medical. Este important să discutăm despre acest subiect din două motive: primul motiv este dat de gravitatea simptomelor din alergiile alimentare, care pot pune in pericol viața pacienților, în special a pacienților copii, iar acest lucru impune recunoașterea rapidă a simptomelor și intervenția în urgență; al doilea motiv vine din convingerea extrem de răspîndită in populația globului ca reacțiile la alimente ar fi foarte răspîndite, iar una din cinci persoane consideră că are o alergie alimentară.

De fapt, cei afectați de alergii alimentare sînt departe de a reprezenta 20% din populația globului. Se pare că între 4 si 7% din copiii preșcolari au alergii alimentare (cel mai frecvent la laptele de vacă, ouă, soia, crustacee), iar gravitatea simptomelor variază de la urticarie la șoc anafilactic și deces. Toleranța pentru laptele de vacă și ouă crește cu vîrsta, astfel că la adulți alergiile alimentare sînt diagnosticate doar la 1-2% din populație.

Alergiile alimentare sînt mediate imun, cel mai frecvent de Imunoglobulina E. Aceasta este un anticorp pregătit de agresiuni majore, parazitare, iar reacția imună stîrnită față de alergenii alimentari este una exagerată. Producția suplimentară de histamină amplifică, la rîndul ei, această reacție disproporționată, și astfel se ajunge la șoc.

Există și alergii alimentare mediate non-IgE, mai rare, recunoscute în copilărie, cum ar fi sindromul enterocolitic indus de proteine alimentare, precum și alergii mixte, mediate IgE și non-IgE, ca de exemplu tulburările gastrointestinale eozinofilice (care se trateaza prin dietă de excludere).

În contrast cu alergiile, intoleranțele alimentare sînt nespecifice, iar simptomele produse de ele seamănă cu alte forme de disconfort descrise frecvent, în special în tulburări funcționale precum sindromul colonului iritabil.

Unele intoleranțe alimentare presupun un proces fiziopatologic organic, ca de exemplu intoleranța la lactoză, datorată deficitului sau blocajului enzimei lactaza. Altele sînt reacții care apar în mod obișnuit după un exces, iar la persoanele intolerante se manifestă după cantități mici – ca de exemplu intoleranța la cafea sau la tiramina din brînzeturi.

Majoritatea intoleranțelor alimentare rămîn, însă, neexplicate. Simptomele apar tîrziu, după cîteva ore de la consumul alimentului netolerat, persistă un timp variabil, de la cîteva ore la cîteva zile, pot fi datorate și aditivilor alimentari (glutamat monosodic, sulfiți).

Care sînt simptomele intoleranței alimentare?

Probleme respiratorii, rinită, urticarie și chiar angioedem pot apărea similar fenomenelor din alergii. Diferența este timpul lung de instalare a simptomelor după consumul alimentelor și persistența lor îndelungată. De asemenea, pentru diferențiere, se va face testarea IgE specifică și rezultatul negativ va demonstra absența alergiei. Alte simptome sînt disconfortul gastrointestinal, durerile de cap, oboseala, comportament schimbător.

Pentru ameliorarea simptomelor în sindromul colonului iritabil, singura metodă eficientă de stabilire a dietei personalizate este prin determinarea anticorpilor IgG specifici față de alimente. Pacienții care urmează această dietă vor constata inițial dispariția unor simptome, apoi chiar instalarea unor toleranțe apărute față de unele alimente după perioada de excludere a acestora din meniu. Astfel, după o anumită perioadă, pacienții pot reintroduce un aliment, iar menținerea toleranței depinde de cantitățile de aliment ingerate.

Ce este testul de intoleranță alimentară NATGE?

Un test imunoenzimatic semicantitativ pentru IgG specifice față de 181 de alimente, de la legume, fructe, lactate, pește, carne, pînă la condimente și cereale. Rezultatele care arată intoleranțe ridicate față de anumite alimente vor fi menționate în mod particular în buletinul de analiză, precum și în meniul recomandat ulterior. Acest test permite stabilirea unei diete de excludere cu rezultate excelente în ameliorarea simptomelor și în instalarea și menținerea toleranței.

Vă stăm la dispoziție pentru întrebări suplimentare.

Cu drag,

Echipa ta de specialiști