Testare pentru virus Zika

Ce este virusul Zika?

Virusul Zika (ZIKV) este un Flavivirus ARN care determina o infectie usoara in majoritatea cazurilor, autolimitata, asimptomatica la 80% din pacienti sau cu simptome care apar dupa o incubatie de 3 pana la 12 zile.

Cum se transmite?

Zika a fost descris prima oara la o maimuta rhesus febrila, in Uganda, in 1947, apoi descoperita imediat si la un pacient uman. Se transmite prin intermediul speciilor de tantari din genul Aedes. Recent, a fost verificata si transmiterea interumana prin contact sexual.

Unde este prezent?

De la descoperirea ZIKV si pana azi au fost inregistrate mai multe cazuri sporadice si cateva focare epidemice in Africa si Asia de Sud-Est. In mai 2015, Brazilia a anuntat prima izbucnire epidemica de pe continentul American, iar azi putem vorbi de pandemie: in martie 2016, OMS a anuntat prezenta virusului in 38 de tari, iar in 12 dintre ele a fost raportata cresterea numarului de cazuri de sindrom Guillain – Barré sau asocierea serologiei pozitive pentru ZIKV cu sindromul Guillain – Barré. De asemenea, de interes este asocierea cu microcefalia si alte defecte congenitale.

Care sunt simptomele?

Aproximativ 20% din pacienti pot avea un rash maculopapular imun-mediat sau alte simptome nespecifice: febra, artralgii la articulatiile mici ale mainii şi piciorului, dureri de cap retrooculare, conjunctivite. Rash-ul poate fi pruriginos si apare dupa un interval de 1-2 saptamani de la o calatorie intr-o zona infectata. Simptomele persista pana la 7 zile. Cel mai frecvent, pacientii se recupereaza rapid si complet.

Complicatii

Rareori, infectia se complica cu sindromul Guillain – Barré (poliradiculonevrita demielinizanta inflamatorie acuta), care se manifesta prin slabiciune si reflexe diminuate.

O atentie deosebita se acorda femeilor insarcinate mai ales in primul trimestru, deoarece infectia se transmite transplacentar. Desi modul de afectare a creierului de catre infectie nu a fost pe deplin inteles, asocierea este evidenta: dupa 6 luni de la izbucnirea epidemiei in Brazilia au fost raportate de 20 de ori mai multe cazuri de microcefalie.

Diagnosticul

Diagnosticul serologic este frecvent utilizat, iar ultimele recomandari sugereaza RT-PCR pe o proba de urina colectata la maximum 2-4 saptamani de la aparitia simptomelor. Sensibilitatea detectarii virusului in urina este mult mai buna decat cea a testarii anticorpilor in ser (95% faţa de 56%), iar testarea in urina se poate face chiar la aparitia simptomelor.

Tratament

Nu este necesar, de obicei, dar in cazuri grave se pot administra imunoglobuline intravenos sau se poate face plasmafereza.