Imunitatea celulară anti-SARS-CoV-2 este redutabilă în fața noii variante Omicron, spun studiile universităților din Melbourne, Hong-Kong si Cape Town.
Cercetătorii au descoperit în celulele T ale sistemului nostru de apărare un răspuns foarte puternic la infecția cu Omicron, care compensează foarte bine scăderea eficienței anticorpilor.
Răspunsul celular cu celule T apare, ca și anticorpii produși de celulele B, atât în urma trecerii prin infecție, cât și în urma vaccinării. De aceea este important să ne vaccinăm dacă nu am trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2, să facem o doză de rapel după maxim 6 luni, iar dacă nu dezvoltăm anticorpi în cantitate suficientă, să verificăm cât de pregătite sunt celulele T pentru o nouă luptă. Acestea ne vor proteja eficient de un virus care încearcă din răsputeri să evite anticorpii neutralizanți.
Înțelegerea memoriei imune față de SARS-CoV-2 ca urmare a infecției sau/și a vaccinării este de importanță critică pentru stabilirea gradului de protecție a unei persoane la o nouă expunere și pentru înțelegerea cursului pandemiei. Ca instrumente imune față de SARS-CoV-2, organismul uman folosește celulele T CD4+ si T CD8+ (ceea ce numim imunitatea celulară) și celulele B care produc anticorpi (adică imunitatea umorală). Studiile inițiale au apreciat răspunsul imun din cursul infecției și au stabilit o fază de debut, caracterizată prin implicarea puternică a celulelor T în mecanismele de apărare și în definirea riscului de formă severă pentru pacienții cu răspuns celular deficitar, și o fază de final al infecției, caracterizată prin apariția anticorpilor neutralizanți, cu rol mai mic de protecție față de infecția în curs, dar care devin importanți la următoarea expunere la infecție. Studiile actuale apreciază în diverse etape post-vaccin și post-infecție ambele tipuri de răspuns imun și permit evaluarea persistenței imunității specifice și detectarea unor răspunsuri deficitare prin imunosupresie la unele persoane
Testul de imunitate celulară specifică anti-SARS-CoV-2 utilizat de Laboratoarele SYNLAB prin laboratorul internațional SYNLAB Barcelona detectează și măsoară răspunsul prin determinarea cantitativă a eliberării de interferon gamma de către celula T stimulată specific de proteina spike (S) a virusului SARS-CoV-2. Testul se raportează ca un rezultat în mUI/mL, iar un rezultat pozitiv sau răspuns celular prezent înseamnă un nivel peste 200 de mUI/mL.
Pentru informații suplimentare și programări, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: 021.9087 sau să ne scrieți la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
- Categorie: Informații Pacienți