Beneficiază de CARDUL DE FIDELITATE SYNLAB pentru reduceri la analize în orice centru de recoltare!

Alcoolismul este o problemă medicală și socială, uneori cu implicații de natură legală, cu un impact substanțial asupra vieții individului afectat, asupra familiei acestuia și chiar a comunității.

Efectele consumului de alcool pe termen lung

Impactul medical se datorează în special consumului cronic și efectului toxic direct asupra tuturor organelor și țesuturilor, dar în mod special asupra creierului (efectele adicției, efectele adverse neuropsihice, depresia, neuropatia), asupra ficatului (hepatita toxică, ciroza hepatică) sau stomacului (cancer gastric), dar se poate datora și consumului acut al acestuia, cunoscut ca binge-drinking, soldat în ultima instanță cu comă și deces.

Impactul legal este în mod esențial legat de consumul acut, iar cel social, pentru familie și comunitate, este legat de ambele: violența domestică, pierderea dreptului de custodie, divorț, plasarea copiilor în îngrijirea terților, pot surveni pe fondul consumului de alcool cronic și acut.

Impactul alcolului asupra organismului 

Diferențierea dintre abuzul izolat de alcool și consumul cronic este foarte importantă și ea se realizează prin testarea unor markeri specifici:

- alcoolul etilic determinat direct în aerul expirat sau în sânge este un test limitat la câteva ore după consum (maximum 15, dar variază de la un individ la altul), deoarece alcoolul este foarte rapid transformat în ficat;

- alcoolul detectat indirect, prin dozarea metaboliților:

Consumul acut poate fi detectat și măsurat prin dozarea compusului etilglucuronid, până la 36 de ore în sânge și 4 zile în urină dupa momentul abuzului.

Pentru consumul cronic, se utilizează CDT (sau carbohydrate deficient transferrin), care se măsoară ca procent din transferina totală. Procentajul crește dacă se consumă zilnic, timp de mai multe săptămâni, o cantitate mai mare de 100 de grame de alcool tare sau mai mult de o sticlă de vin, după cum abstinența duce la scăderea procentajului, cu o înjumătățire la 7-14 zile.

În concluzie, ce teste folosim în funcție de scop?

  • Etanol în ser în primele ore de la consumul acut;
  • Etilglucuronid în ser (primele 36 de ore) sau urină (maxim 4 zile);
  • Confirmarea unui rezultat pozitiv al etilglucuronidului se face prin măsurarea etilsulfatului în urină;
  • Fosfatidil-etanolul detectat în sânge poate confirma consumul de alcool până la 12 zile;
  • CDT pune diagnosticul de etilism cronic și monitorizează abstinența.

Vrem să ne asigurăm că vă bucurați de navigarea pe site-ul nostru și de a avea o experiență plăcută. În acest scop, acest site web plasează „cookie-uri” pe computerul dvs. pentru a colecta informații despre utilizarea dvs. de către site-ul nostru. Vă rugăm să faceți clic pe butonul OK pentru a accepta utilizarea cookie-urilor pe acest site web.