Sarcina și colestaza intrahepatică
Deși lipsită de gravitate pentru mamă, colestaza intrahepatică poate pune probleme serioase fătului și trebuie atent diagnosticată și monitorizată, pentru a interveni la timp, dacă este nevoie, prin inducerea nașterii.
Ce este colestaza intrahepatică din sarcină?
Pe scurt, este o acumulare de acizi biliari în ser prin defect de excreție, care este determinată hormonal, este reversibilă și debutează după săptămâna 25 de sarcină cu prurit la nivelul palmelor și tălpilor. Există o predispoziție genetică la 15% din paciente, o mutație familială care determină sensibilitate la estrogen, dar există și factori exogeni, în special cantitățile uriașe de estrogen din trimestrul al treilea de sarcină, mai ales la femeile cu gemeni, precum și deficitul de seleniu.
Cum se pune diagnosticul de colestază intrahepatică?
Dozarea acizilor biliari la gravidele cu antecedente de colestază, uneori induse de contraceptivele orale cu estrogeni în cantitate mare, este necesară începând cu săptămâna 25.
Orice prurit palmar și plantar sau generalizat trebuie urmat de dozarea acizilor biliari în ser.
Valorile normale se situează sub 10 micromol/L.
Valori critice pentru făt sunt cele peste 40 micromol/L, dar monitorizarea se va face de două ori pe săptămână, pentru a lua la timp decizia de inducere a nașterii.
Alte teste utile sunt acidul cholic și chenodezoxicholic, bilirubina, transaminazele, GGT, timpii de coagulare.
Concluzie: gravidele cu prurit fără rash la sfârșitul trimestrului al doilea vor trebui să verifice nivelul seric al acizilor biliari.
Timp de eliberare a rezultatului: 2 zile lucrătoare.