ALEX 2 (ALLERGY EXPLORER)
Alergiile sunt reacții pe care organismul le poate avea ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe întâlnite în mediul înconjurător.
Sistemul imunitar al persoanelor care sunt predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, deși acestea sunt, de fapt, inofensive. Alergenii pot ajunge în organism prin ingerare, inhalare sau contactul cu pielea.
Alergiile se manifestă la nivelul organelor, în funcție de cauzele care au dus la producerea acestora. Totuși, pacientul va resimți simptomele doar cât timp alergenul este prezent în organism.
Anticorpii din clasa IgE joacă un rol esențial în dezvoltarea alergiilor de tip imediat. Fără IgE, alergia (tipul I) nu este posibilă.
Ce este IgE?
Clasa Imunoglobulinei E (IgE) face parte din clasa de molecule cunoscută sub denumirea de imunoglobuline sau anticorpi. La indivizii sănătoși funcția IgE este aceea de a combate infecțiile parazitare.
La persoanele alergice IgE este direcționată greșit pentru a lupta împotriva substanțelor inofensive precum polenul sau particulele de acarieni, etc. Fără nivelurile ridicate ale IgE, alergiile de tip I (tipul imediat) nu pot apărea.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
Simptomele locale apar cel mai des în zona în care alergenul a intrat în contact cu organismul. Astfel, simptome precum strănutul, lăcrimarea, înroșirea ochilor și tusea au devenit fenomene obișnuite pentru milioane de oameni, iar alergiile sezoniere nu se mai limitează doar la primăvară. Creșterea concentrației de CO₂ și schimbările climatice au dus la mărirea perioadei de polenizare cu cel puțin o lună de zile, astfel că avem alergii de toamnă și chiar și de iarnă.
Structurile antigenice între polenuri și alimente, dar și reacțiile bizare ale organismului, cum sunt simptomele astmatice după consumul unui aliment, au determinat cercetătorii să analizeze alergenii în profunzime și să creeze teste pentru multe molecule de alergeni.
Datorită faptului că avem nevoie să verificăm tot mai multe molecule, a apărut necesitatea unui test multiplex precum ALEX Allergy Explorer, care analizează simultan IgE totală, IgE specifică față de aproape 180 de antigene moleculare și 120 de extracte alergenice, precizând totodată reacțiile încrucișate datorate markerului CCD, care este responsabil de 25% din reacțiile fals pozitive la testele de alergie obișnuite.
Caracteristicile testului ALEX 2
Rezultatele testului ALEX 2 sunt ușor de interpretat și oferă medicului posibilitatea de a stabili cu acuratețe tipurile de alergeni implicați în reacțiile de hipersensibilizare ale pacienților, precum și clasa de intensitate a reacțiilor.
Comparativ cu versiunea ALEX 1, numărul de alergeni moleculari a crescut considerabil, totalul fiind de 295, față de 282.
ALEX 2 utilizeaza cea mai recenta tehnologie pentru depistarea declanșărilor alergiilor, verificand daca exista anticorpi IgE specifici pentru toate sursele relevante de alergeni (excepție: alergeni la medicamente - de exemplu, penicilină).
Testul ALEX permite testarea a aproximativ 300 de alergeni și poate investiga disponibilitatea sistemului imunitar de a reacționa la acești alergeni. Se evidențiază o paletă de alergeni mult mai completă pentru animalele cu blană, leguminoase, nuci, fructe de mare, creveți și pești, inclusiv pește hipoalergenic Thornback ray (vulpe de mare) (unic pentru ALEX 2).